News

Studiu de caz: Mühlböck Type 1003

de Sebastian Cravcenco in Nov 17, 2022

Uscator cherestea Muhlbock

Un producător de paleți își dublează capacitatea de uscare

Cu trei ani în urma, Mühlböck a instalat prima cameră de uscare Type 1003 Energy Saving, cu până la 50% mai puțin consum de energie, la firma Speckner din Innkreis – producător de paleți.

Acum compania este în procesul de dublare a capacității de uscare la aproximativ 8000 paleți/șarjă. Și de data aceasta clientul optează pentru camera Type 1003.

Pentru a extrage un litru de apă din lemnul proaspăt tăiat, camerele de uscare convenționale consumă cca. 1,2 kW/h energie termică. Acum trei ani, firma Mühlböck din Eberschwang a reușit cu uscătorul Energy Saving Type 1003 să reducă această valoare la 0,65 kW/ h per litru de apă. În mod normal energia termică care este introdusă în uscător, după uscare, este elimnată împreună cu aerul uzat.

"Semnele evidente ale acestui tip de risipă de energie sunt norii de abur de deasupra uscătorului", explică fondatorul și directorul Kurt Mühlböck. El a reușit să predea energia reținută în aerul uzat, cu ajutorul schimbătoarelor de căldură de formă rombică, înapoi la aerul proaspăt. "În acest fel am reușit să reducem la jumătate consumul de energie termică, care este cel mai mare cost în uscarea lemnului" continuă directorul general. Cu Type 1003, temperatura aerului ventilat este doar cu 10°C mai mare decât temperatura de afară. Cu sistemul dezvoltat la început pentru uscătoarele clasice, acest sistem este folosit acum și la uscătoarele de rumeguș cu bandă, scăzând consumul termic la o valoare de până la 0,47 kW/h. Primul uscător Type 1003 a fost montat la firma Speckner, care este în perzent in procesul de dublare a capacității de uscare.

Experiențe pozitive

Investiția într-o tehnologie complet nouă conține întotdeauna un anumit risc. "Am avut încredere în experiența și know how-ul tehnic de la Mühlböck și nu am fost dezamăgiți" își amintește Josef Speckner. Pentru o companie ca și Speckner, Mühlböck estimează timpul de amortizare pentru cheltuielile suplimentare pentru sistemul de recuperare a energiei la 2 ani. Aceasta depinde de umiditatea inițială a lemnului, viteza de uscare, dimensiunea stivelor și grosimea cherestelei. "Din moment ce extragem apă din lemn foarte umed într-o perioadă scurtă de timp, sistemul Type 1003 a fost o investiție rentabilă pentru noi" explică Speckner. Conform Mühlböck, la uscarea lemnului de margine, perioada amortizării este redusă la doar 1 an.

Uscarea corectă este un criteriu decisiv pentru noi. Sunt convins de faptul că calitatea va predomina mult timp de acum încolo. Aici va face diferența tehnologia noastră de ultimă oră

Ca și motiv inițial pentru investiția în capacitatea de uscare Speckner numește cererile tot mai stricte ale clienților în ceea ce privește calitatea. "Uscarea corectă este un criteriu decisiv pentru noi. Sunt convins de faptul că calitatea va predomina mult timp de acum încolo. Aici va face diferența tehnologia noastră de ultimă oră", susține producătorul de paleți. Din producția sa anuală de aproximativ 1 milion de paleți, 90% sunt exportați, așadar trebuie certificați ISPM.

Experiențe pozitive

După experiențele pozitive constante cu uscătorul Mühlböck Type 1003, nu a fost greu pentru Speckner să se decidă de unde să achiziționeze extinderea pentru capacitatea de uscare.

"De la salvarea energiei până la operabilitatea simplă, suntem satisfăcuți și cu instalarea și punerea în funcțiune" ne spune producătorul de paleți. Uscătoarele sunt controlate cu ajutorul programului Mühlböck K5. "Angajații mei pot monitoriza progresul uscării în weekend-uri și seara de pe PC-ul lor de acasă, fără a trebui să vină aici" afirmă Speckner satisfăcut - Mühlböck adaugă faptul că uscătoarele pot fi monitorizate și controlate acum și de pe smartphone-uri. Pentru a nu pune la încercare relația bună cu localnicii, o operare silentioasă a noilor uscătoare este un aspect important". Mühlböck a controlat acest aspect, împreună cu celelalte doleanțe ale noastre" laudă Speckner cooperarea. În vremea în care aterizarea pe lună pare de domeniul trecutului, un uscător silențios nu ar trebui sa fie o problemă.

Amortizarea salvării energiei

Speckner a reușit să recupereze o valoare semnificativă din costurile de investiție prin vânzarea de Cerificate Verzi. Atunci când o companie implementează economii de energie cuantificabile, le poate vinde sub formă de certificate. Speckner nu a dorit sa ne ofere o suma exactă. Printre cumpărătorii de astfel de certificate este și Save Energy Austria, o firmă fiică a proPallets Austria. Directorul lor general, Dr. Christan Rakos, nu a menționat nici el o valoare specifică, dar estimează venituri semnificativ mai mari decât cele provenite din subvenții de mediu.

Instagram